Realisatie projecten in opdracht van Buurtcultuurfonds Tilburg

Foto: EELT Theatercollectief

Tilburg heeft sinds dit jaar een Buurtcultuurfonds waarmee de wijken Hasselt/Goirke-west en de Kleuren- en Kruidenbuurt een creatieve impuls krijgen. Dit eerste gemeentelijke Buurtcultuurfonds van Nederland zet in op het stimuleren van culturele activiteiten in de wijk. Op dit moment zijn er twee grote buurtcultuurprojecten gaande waarbij bewoners, organisaties uit de buurt en professionele kunstenaars samenwerken: ‘Het kasteel van Tilburg’ en ‘Dokter Kanda in de Kruiden- en Kleurenbuurt’.  

Hasselts Kasteelspektakel

Nog niet zo lang geleden stond er een kasteel in Tilburg. Dat is nu hét uitgangspunt voor een groot spektakel in de wijk Hasselt/Goirke (voorjaar 2017). Tijdens de eerste brainstorm in de wijk zijn er al ideeën geopperd en is een basisconcept geformuleerd: “Het Kasteel van Tilburg” wordt een meedoe-spektakel voor jong en oud door de hele wijk, een (modern) sprookje dat wijkbewoners samen bedenken. Saskia Dellevoet (projectleider): “We zoeken wijkbewoners  voor het begeleiden van en meedoen met diverse activiteiten.” Geef je op via email aan saskiadellevoet@gmail.com.

Dokter Kanda in de Kruiden- & Kleurenbuurt

In de Kruiden- en Kleurenbuurt is EELT Theatercollectief gestart met het project ‘Dr. Kanda in de Kruiden- en Kleurenbuurt’. Met creatieve workshops en andere buurtactiviteiten wordt toegewerkt naar een eindperformance op zaterdag 12 november. Monique Zijp van EELT: “Het is belangrijk dat de bewoners het artistieke proces waarderen. Daarom combineren we een verbeeldingsvol kunstwerk met participatie-activiteiten.” Dokter Kanda (acteur Roel Kox) neemt als kruidendokter de wijk onder de loep met zijn reuzemicroscoop: een bouwwerk dat deel uitmaakt van de performance en het kunstwerk van en met de wijkbewoners. EELT is t/m 5 november iedere donderdag en zaterdag aanwezig bij Winkelcentrum Het Paletplein waar zij creatieve workshops organiseert en waar bewoners het laboratorium van Dr. Kanda kunnen bezoeken.  Meer info via www.eeltweb.nl.

Buurtcultuurbonnen

Naast de twee grote projecten is er in 2016 €25.000 euro beschikbaar gesteld in de vorm van buurtcultuurbonnen variërend in waarde van €500,- tot €2000,- voor projecten met een kleinschalig buurtgericht karakter. Tot nu ondersteunde het fonds hiermee een Buurtcamping, de talentenjacht ‘De kanjers van Oud-Noord’ en een Huttenbouwproject in Hasselt/Goirke en heeft de Kleuren- en Kruidenbuurt een dansproject en wordt bij project ‘Studio West’ wekelijks muziek gemaakt met jongeren.

Doe ook mee!

Woon je in een van deze wijken? Dan ben je van harte welkom om mee te denken of doen. Meer info.  

 

Buurtcultuurfonds Tilburg is het eerste gemeentelijke Buurtcultuurfonds in Nederland. Het traject wordt uitgevoerd door Art-fact, servicepunt voor amateurkunst, in samenwerking met Tilburg Akkoord, het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant en de Provincie Noord-Brabant. 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Info

Social