Lang zullen ze leven

Fotograaf: Roel van der Eerden

Theatergroep Bint maakt voorstellingen om mensen met elkaar te verbinden. De dood is voor veel mensen een moeilijk bespreekbaar thema. Hoe ga je hiermee om als je ouder wordt, en de dood aan de orde van de dag komt?

‘Lang zullen ze leven’ is een beeldende, taboe-doorbrekende vertelling over de dood. Lang zullen ze leven wordt gemaakt en gespeeld door ouderen samen met Theatergroep Bint.

De spelers zijn bewoners van een zorginstelling en uit de omgeving van het verzorgingshuis. Hoe gaan ouderen om met de dood, welke vragen zijn er en hoe gaat de omgeving om met een familielid die over de dood wil praten? De ouderen vertellen hun eigen verhalen op doordringende wijze en maken zo het onderwerp bespreekbaar. Na afloop gaat het publiek aan de slag met ‘Lang zullen ze levensvragen’ over de dood en worden eigen ervaringen en gevoelens uitgewisseld. Met ‘Lang zullen ze leven’ levert Bint een bijdrage aan het welzijn van ouderen en hun omgeving. De voorstelling speelt in verzorgingshuizen.

Amersfoort en Oss

Lang zullen ze leven is uitgevoerd in Amersfoort (in samenwerking met Beweging 3.0) en in Oss (in samenwerking met BrabantZorg).

De reacties op de voorstelling waren overweldigend:Een van de deelnemers, Riek van Ruitenbeek (86 jaar oud) zei: “Ik vind het ongelooflijk hoe we met de groep zo’n boeiend stuk hebben weten te maken en er zoveel persoonlijke verhalen zijn gedeeld zowel tijdens de bijeenkomsten als in de voorstelling. Heel leerzaam en fijn om hier aan bij te mogen dragen.”

Het AD van Amersfoort schreef: “Gedurfd, ontroerend en met humor”.

Met dit project heeft Bint ook een prijs gewonnen: de Yarden Afscheidsprijs. Juryrapport Yarden Afscheidsprijs:
“Dit project is volgens de vakjury van alle 163 inzendingen de meest innovatieve en taboedoorbrekende inzending om de dood en het afscheid bespreekbaar te maken. Het toont betrokkenheid, is origineel, professioneel en gedurfd en heeft een groot maatschappelijk belang. Het is persoonlijk, hartverwarmend en creatief met participatie van ouderen zelf. Hiermee worden ouderen, een doelgroep die weinig aandacht krijgt, bereikt. Bovendien worden hun kinderen en/of kleinkinderen hierdoor ondersteund. Zij vinden het vaak moeilijk om het gesprek met hun ouders over het afscheid aan te gaan. Door thema’s als ouder worden en het leven en de dood meer bespreekbaar te maken bij ouderen, werkt men aan de kwaliteit van de komende generaties. Het betreft een combinatie van een beeldende theatervoorstelling met een bijzondere interactie in spelvorm na de voorstelling. Een pittig thema wordt op deze manier luchtig onder de aandacht gebracht en kan ouderen inspireren met elkaar en/of met hun kinderen of kleinkinderen in gesprek te gaan. Als je als toeschouwer niets met het thema te maken wilt hebben, kun je het als entertainment zien. Het project biedt toeschouwers gelegenheid dichtbij te komen, als ze dat willen”.
Daan Westerink, Publicist, Rouwdeskundige en Docent Journalistiek Hoge School Utrecht,  Prof. Dr. Paul A. Boelen, Hoogleraar klinische psychologie Universiteit Utrecht, Prof. Dr. Manu Keirse, em. Hoogleraar Faculteit der Geneeskunde K.U. Leuven (Belgie).

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
01 jan 2015 t/m 01 dec 2015
Locatie: 
Oss