Op Mijn Huid

Tatoeages als symbool voor verbondenheid met je wijk
Fotograaf/Tekenaar: Dhinand Kleine

De wijk Jeruzalem heeft van oudsher te kampen met een negatief imago maar veel bewoners voelen zich er erg thuis. De beoogde sloop van de karakteristieke witte woningen wordt na veel verzet omgezet naar een grondige renovatie. Maar hoe kan dat sterke buurtgevoel positief bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de wijk en haar bewoners? Met het project 'Op Mijn Huid' proberen kunstenaars en bewoners uit de wijk daar een beeldend antwoord op te geven.

Maatschappelijke vraag 

Jeruzalem staat te boek als aandachtswijk. Mede vanwege de geïsoleerde ligging en het volkse karakter heeft de wijk lang een rauw en gesloten imago. De wijk is nu volop in transitie. Maar wàt maakt deze buurt nu zo bijzonder dat de bewoners op de bres springen om het te behoeden voor sloop? Waarom willen mensen die ooit in de flats woonden in de wijk blijven wonen? Kortom wat verbindt de Jeruzalemmers met Jeruzalem? Een eerder project rond de sloop van flats was vooral op het verleden gericht. Nu gaan de wijkkunstenaars op zoek naar inspirerende beelden voor de wijk van vandaag en morgen.

Artistiek antwoord

Zestien bewoners worden geïnterviewd over hun persoonlijke band met de wijk. Hun verhalen worden vertaalt naar een ‘tatoeage voor één dag’. De ontwerpen worden geëxposeerd in het buurthuis, gepubliceerd in de buurtkrant en op facebook. Bewoners stemmen welke beelden voor hen het meest het wijkgevoel uitdrukken. De acht ontwerpen met de meeste stemmen worden tijdelijk op de huid van de vertellers aangebracht. Hiervan wordt tot slot een groot portret gemaakt. De foto’s komen op platen van 1 bij 2 meter aan de gevels op markante plekken in de wijk als bakens van buurtidentiteit.

Co-creatie 

De bewoners zijn in alle stappen van het proces actief betrokken. Ze vertellen het verhaal over hun persoonlijke relatie met de wijk. Ze denken mee met het ontwerp van de tattoo. De feel, de kleur, de vorm. Ze bepalen zelf op welk lichaamsdeel de tattoo wordt aangebracht en of ze al dan niet herkenbaar in beeld komen op de foto. Ze stemmen welke beelden het meest aansprekend zijn. Ze ondersteunen de PR en organiseren de onthulling mee. Verschillende wijkorganisaties ondersteunen het initiatief en dragen bij vanuit hun eigen competenties. De kunstenaars komen zelf ook uit de wijk.

Waarde-creatie

Het project versterkt de onderlinge relaties tussen bewoners en organisaties in de wijk en draagt bij aan een positief zelfbeeld. Het gevoel van een wijk en een bewonersgroep 'in verdrukking' wordt her-kaderd tot een gevoel van trots om in deze wijk te wonen en deel uit te maken van deze gemeenschap. De portretten aan de gevels van de huizen versterken de markante uitstraling van het wijkje. De 'feel' van de tattoos en de portretten is eerder kwetsbaar en open dan rauw en gesloten - de eerste associaties die je hebt met tattoos.

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
01 mei 2015 tot 02 jun 2016
Locatie: 
Tilburg