EELT Theatercollectief

Sibelius is de naam van een straat en een flat in een buurt in Tilburg-Noord. Het is ook de naam van Finse componist en muziekpedagoog uit de 19e eeuw, die aan deze buurt zijn naam heeft gegeven. De vraag is hoeveel buurtbewoners die dagelijks dit stukje van hun identiteit: de naam van hun straat, zeggen of schrijven, dit weten.

Medio 2015 werd de buurt opgeschrikt door een golf van hevige (gewelds)incidenten en intimidatie met daaruit voortvloeiende gevoelens van onveiligheid en onverschilligheid. Dit vraagt om een andere invalshoek, een nieuwe energie. EELT Theatercollectief gaat onbevangen personen benaderen en nieuwe verbindingen leggen. EELT maakt samen met de buurt een concert waaraan allerlei mensen uit de buurt meewerken. De onvervalste EELTsignatuur zal aanwezig zijn door de inzet van bijzondere professionele muzikanten die hun liefde voor muziek delen met de buurt. Bewoners kunnen zo ervaren dat een “onplek” kan veranderen in een plaats van gezamenlijke dromen, schoonheid en muziek.

De weg naar het concert toe is een proces bestaande uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld het bezoeken van 250 adressen om buren samen te brengen voor een minivioolconcert van componist Sibelius. Het ondersteunen van jonge moeders die niet hebben leren spelen met hun kind met behulp van muziek van Sibelius. Het verzamelen van zwerfafval met scholieren om daarvan een portret van de componist of een impressie van zijn muziek te maken. Daarnaast wordt in de garageboxen een T-huis ingericht voor en door buurtbewoners.

In alle onderdelen van het project zoomt EELT in op een specifiek probleem uit de wijk en werkt met de bewoners aan een oplossing. EELT werkt in dit project nauw samen met welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Andere partners zijn Art-Fact, WonenBreburg, Gemeente Tilburg, De huismeester van de Sibeliusstraat en Sibeliusflat, Basisschool Vlashof, Ouderkamer Vlashof, Buurtsport en Buurtpreventie Vlashof.

Ontwikkelingen

Sinds november 2016 vinden er elke dinsdag creatieve workshops voor kinderen plaats in de garageboxen. De voordeurconcerten starten op 1 maart 3 avonden in de week tot en met 18 mei. Op 20 mei wordt dit afgesloten met 3 concerten.

Succesvolle samenwerking

EELT Theatercollectief en Contour de Twern werken als gelijke partners nauw samen in het project Sibelius aan de Voordeur. Dit gaat goed en er zijn duidelijke afspraken gemaakt over taken en verantwoordelijkheden. Hun geheim voor deze samenwerking? Ze geven enkele tips:

Essentieel is:

  • Vertrouwen en openheid
  • Loslaten
  • Leer elkaars 'jargon' spreken
  • Humor en plezier
  • Verdiep je in de context en organisatiecultuur van de partner

En praktisch:

  • Een vast gezamenlijk moment in de week
  • Goeie gezamenlijke online agenda
  • App-groepen om snel uit te kunnen wisselen

 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
01 nov 2016 tot 01 jul 2017
Locatie: 
Tilburg

Media